Jaka temperatura powinna być w zamrażarce?

Jaka temperatura powinna być w zamrażarce?

Zamrażarka jest niewątpliwie jednym z najbardziej praktycznych wynalazków ludzkości. To właśnie dzięki niej możemy przechowywać półprodukty oraz artykuły spożywcze długo i bez ryzyka, że się zepsują. Mrożenie produktów ułatwia też ich transport i magazynowanie. Jaka powinna być temperatura w zamrażarce? Sprawdźmy.

Jakie znaczenie ma odpowiedni dobór temperatury w zamrażarce?

Zachowanie stałej, niskiej temperatury wewnątrz zamrażalnika to kluczowy warunek, bez którego cały proces mrożenia nie miałby najmniejszego sensu. Produkty spożywcze zamarzają w określonej temperaturze – to właśnie ona powoduje, że:

  • woda, zawarta w produktach zaczyna się krystalizować,
  • bakterie i grzyby nie mogą się namnażać ani rozwijać,
  • produkty przez wiele tygodni zachowują pożądane właściwości (walory smakowe, zapachowe, witaminy, minerały itp.).

Odpowiednio dobrana temperatura mrożenia produktów pozwala zachować ich świeżość nawet do 12 miesięcy (są to między innymi: niektóre gatunki warzyw, ziół oraz owoców).

 

A co się dzieje, gdy temperatura w zamrażarce zaczyna wzrastać powyżej dopuszczalnych norm? Żywność szybko się wówczas psuje i w wielu przypadkach nie nadaje się do konsumpcji.

Na czym polega zamrażanie produktów?

Proces zamrażania produktów polega na tym, że są one poddawane oddziaływaniu niskiej temperatury, poniżej 0°C. Obniżenie temperatury otoczenia powoduje, że cząsteczki wody zawarte w strukturze tkanek roślinnych lub zwierzęcych zaczynają przechodzić ze stanu ciekłego w stan stały i przybierają formę kryształków.

 

Bardzo ważnym elementem decydującym o jakości zamrażanych produktów, jest tempo mrożenia. W niskiej temperaturze artykuły szybko się krystalizują, dzięki czemu ich jakość nie ulega znaczącym zmianom. Mrożonki, które zamarzają zbyt długo, mają nadwyżkę lodu i tracą konsystencję, smak lub zapach.

Jaka temperatura powinna być w zamrażarce?

Producenci zamrażarek w instrukcjach wskazują, jaka powinna być optymalna temperatura pracy urządzenia. Zakres temperatur zależy bowiem w dużej mierze od tego, jakie produkty mają być przechowywane w zamrażalniku i z jakim modelem mamy do czynienia. W zamrażarkach wolnostojących, wykorzystywanych w domach i lokalach gastronomicznych, zakres temperatur wynosi od -18°C do -30°C. Niższe temperatury można ustawić jedynie w specjalistycznych urządzeniach chłodniczych i szafach mroźniczych, przystosowanych do głębokiego mrożenia.

Co wpływa na temperaturę produktów mrożonych?

Mrożenie produktów wydaje się banalnie proste. Łatwo jednak popełnić błąd, który sprawi, że mimo prawidłowej pracy urządzenia chłodniczego temperatura w komorze wzrośnie, a towar straci swoją wartość. Na wzrost temperatury wewnątrz zamrażalnika wpływają następujące czynniki:

  • częstotliwość otwierania drzwiczek (należy ograniczać tę czynność do niezbędnego minimum i możliwie jak najszybciej wyjmować lub umieszczać produkty w komorze),
  • temperatura produktów, wkładanych do zamrażalnika (ciepłe artykuły uwalniają energię na zewnątrz, co prowadzi do wzrostu temperatury w urządzeniu chłodniczym),
  • nasłonecznienie (jeśli zamrażalnik ma oszkloną ścianę, ryzyko wystąpienia wahań temperatury rośnie).

Jak kontrolować temperaturę wewnątrz zamrażarki?

Jak sprawdzić, czy temperatura zadana w urządzeniu chłodniczym jest prawidłowa? W jaki sposób można ocenić, czy czujniki temperatury działają poprawnie? Jeśli mamy do czynienia z pojedynczą zamrażarką, wystarczy posłużyć się standardowym termometrem cieczowym lodówkowym i regularnie wykonywać pomiary według potrzeb. Niestety, ta prosta metoda nie znajduje zastosowania w większych zakładach i w mobilnych mroźniach. Przedsiębiorcy polegają bowiem obowiązkowi kontrolowania temperatury w łańcuchach chłodniczych.

 

Do monitorowania temperatury wewnątrz zamrażarek przemysłowych służą profesjonalne mierniki cyfrowe. Są to specjalistyczne czujniki, dokonujące pomiarów w trybie ciągłym, na podstawie zadanych wartości. Przenośne rejestratory temperatury przekazują dane pomiarowe na urządzenia mobilne lub komputery firmowe. W aplikacji można zaś w każdej chwili szybko i z każdego miejsca na świecie sprawdzić, czy urządzenia działają poprawnie. Kontrolę temperatury w zamrażarkach ułatwiają powiadomienia push, w formie e-maili lub SMS.

Zadzwoń do nas