Odpowiednie wyposażenie chłodnicze umożliwia utrzymanie wartości temperatur optymalnych dla danego rodzaju produktów, np. całkowicie mrożonego mięsa lub chłodzenia warzyw, owoców i nabiału. Jest to uwarunkowane przepisami prawymi tj. HACCP, które określają przedziały temperatur dla poszczególnych produktów spożywczych. Dlatego rejestrator temperatury do chłodni jest niezbędnym urządzeniem, które wpływa na jakość produktów oraz zapobiega stratom – wahania temperatury w chłodni mogłyby doprowadzić do zepsucia przechowywanych w niej produktów.
Żeby utrzymać temperaturę w chłodni odpowiednią do danego rodzaju produktów, niezbędne jest wyposażenie tego pomieszczenia w rejestratory. Trzeba pamiętać, że monitoring temperatury jest procesem ciągłym, który w razie potrzeby pozwala wprowadzić szybkie modyfikacje, aby zapobiec zniszczeniu produktów spożywczych. Liczba rejestratorów jest uzależniona od wielkości danego pomieszczenia oraz rodzaju produktów, które są w nim przechowywane. To kluczowe czynniki wpływające na różnice temperatur we wnętrzu pomieszczenia, które należy uwzględnić podczas planowania systemu kontroli poszczególnych parametrów. Rejestrator temperatury w chłodni może zostać zsynchronizowany z wieloma czujnikami jednocześnie, dzięki czemu umożliwia pomiar w czasie rzeczywistym.
W skład systemu monitorującego wchodzą czujniki i rejestratory, które są połączone z platformą UbiBot® IoT. Poza monitorowaniem wartości temperatur panujących w chłodni, platforma umożliwia tworzenie analiz na podstawie zgromadzonych danych, które często są wymagane przez końcowych odbiorców towaru. Rejestr kontroli temperatur w chłodni pozwala wykryć ich wykroczenia poza wartości krytyczne, dzięki czemu możliwa jest szybka modyfikacja warunków panujących w pomieszczeniu. Odczyt możliwy jest na komputerze oraz urządzeniach mobilnych, na których zainstalowana jest dedykowana aplikacja. W zależności od modelu, rejestrator może przesyłać dane do urządzenia końcowego za pomocą WIFI, GPRS / 3G / 4G. Takim modelem jest UbiBot® WS1 Pro, którego zakres pomiarowy wynosi od -20°C do 60°C, a dokładność pomiaru temperatury ±0.3°C. Urządzenie posiada pojemną pamięć wewnętrzną, która umożliwia zapis aż 300 000 pomiarów. Kolejnym modelem, który znajduje zastosowanie w chłodni jest rejestrator GS1, który posiada takie same parametry jak poprzedni model. Jego zaletą natomiast jest fakt, że można połączyć go z siecią za pomocą łącza Ethernet – w przypadku braku sieci komórkowej lub WIFI.
Do utrzymania odpowiednich warunków w chłodni niezbędny jest rejestrator temperatury. System, który pozwala analizować dane uzyskiwane w czasie rzeczywistym z wielu czujników, znacznie ułatwia reagowanie na każdą niepożądaną zmianę parametrów w tym pomieszczeniu. Właściwie skonfigurowane alerty mogą być wysłane na aplikację zainstalowaną na urządzeniu końcowym jako sms lub e-mail, a także za pomocą wiadomości głosowej. Znacznie ułatwi to wdrożenie nadzoru nad pracą chłodni i zachowanie właściwego mikroklimatu w jej wnętrzu.