HACCP temperatury lodówek – czym jest i w jakich temperaturach przechowywać żywność?

HACCP temperatury lodówek – czym jest i w jakich temperaturach przechowywać żywność?

Lodówki, szczególnie te które znajdują się w sklepach spożywczych, restauracjach, aptekach czy szpitalach, są bardzo ważnym elementem wyposażenia a temperatura w nich musi być stale monitorowana. Tylko dzięki temu będzie się miało pewność, że produkty, które są przechowywane zachowają świeżość przez dłuższy czas. W jaki jednak sposób monitorować temperatury w lodówkach? Czym jest HACCP?

Co to jest HACCP?

Czym dokładnie jest HACCP? Jest to skrót od Hazard Analysis and Critical Control Points System, czyli Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli. HACCP jest więc rodzajem systemu, który ma za zadanie zapewnienie bezpieczeństwa żywności znajdującej się w lodówkach. Warto wiedzieć, że zadaniem HACCP jest kontrolowanie temperatury lodówek.

W jakich temperaturach przechowywać produkty spożywcze?

W jakich temperaturach trzeba przechowywać poszczególne produkty spożywcze w magazynach chłodniczych? Komora chłodnicza, do której jest wkładane mięso (w tym mięso drobiowe) powinna mieć temperaturę od 0 do 3 stopni Celsjusza, a wilgotność w niej panująca powinna znajdować się w przedziale od 70% do 90%. W nieco niższej temperaturze muszą być przechowywane ryby, tj. od -2 do +2 stopni Celsjusza i do nawet 95% wilgotności. Natomiast nabiał najlepiej trzymać w komorze chłodniczej, w której temperatura nie spada poniżej 2 i nie wzrasta powyżej 4 stopni Celsjusza, a wilgotność utrzymuje się na poziomie 80-85%.

 

Wędliny, produkty garmażeryjne i tłuszcze są przechowywane w wilgotności 80% i w temperaturze 0-2 stopnie Celsjusza. Z kolei warzywa, te czyste jak i te, które określa się mianem „nietrwałych” powinny być przechowywane w 75-85% wilgotności i od 4 do 8 stopni Celsjusza.

Rejestrowanie temperatur – jak to zrobić?

Aby móc kontrolować temperatury w lodówkach, w których przechowywane są produkty spożywcze, warto posiadać specjalny rejestrator temperatur. Takie urządzenie mierzy temperaturę przez cały czas i gdy tylko wykryje jakiekolwiek nieprawidłowości, to od razu wysyła powiadomienie lub SMS na komórkę. Dzięki temu zawsze można mieć rękę na pulsie i nie doprowadzić do powstawania strat. Ogromną zaletą takich rejestratorów jest również to, że informacje są zbierane i przechowywane w specjalnym systemie, a to sprawia, że można mieć do nich wgląd każdego dnia o każdej porze.

Jak prawidłowo przechowywać żywność?

Jak prawidłowo przechowywać żywność znajdującą się w sklepie lub w restauracji? Przede wszystkim warto trzymać się założenia FIFO, czyli first in first out. Oznacza to, że produkt, który najszybciej do magazynu trafił, powinien być pierwszym, który z niego wyjedzie i zostanie zużyty. Dzięki temu ograniczy się straty.

 

Po drugie, warto przechowywać żywność bezpośrednio w opakowaniach, najlepiej hermetycznych. Warto także wykonywać etykiety, szczególnie w restauracjach, w których różne produkty są otwierane w różnym czasie. Oprócz tego w lodówkach warto przechowywać mięso na najniższej półce, aby soki, które wydzielają się z niego, nie zanieczyściły innych produktów. Nie można także zapominać o kontrolowaniu temperatur. Zainstalowanie specjalnego rejestru temperatur w lodówce to dobry pomysł, aby zawsze mieć rękę na pulsie. Nie zapominaj również o kontrolowaniu czystości. Jeżeli nie będziesz jej utrzymywać, to możesz być pewien, że chaos w zapasach spowoduje jakieś straty. Dodatkowo, pamiętaj o tym, aby żywność od siebie oddzielać. O co w tym chodzi? W jednym miejscu trzymaj warzywa, w drugim owoce, w trzecim nabiał, w czwartym jajka itd. To zapobiegnie wielu niepożądanym sytuacjom takim, jak przeniesienie się bakterii z jednego produktu na drugi.

Zadzwoń do nas