Blog

Rola i zadania Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego w Polsce

Rola i zadania Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego w Polsce

Na rynku farmaceutycznym w Polsce regularnie pojawiają się nowatorskie produkty farmaceutyczne. Zanim jednak trafią one do rąk pacjentów, przechodzą przez skrupulatne kontrole. Kluczową rolę w tym procesie odgrywa Główny Inspektorat Farmaceutyczny (GIF). Co to jest GIF i jakie są jego główne funkcje? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Czytaj całość
Chłodnie składowe i mroźnie: Rola systemów monitorowania temperatury i wilgotności w logistyce

Chłodnie składowe i mroźnie: Rola systemów monitorowania temperatury i wilgotności w logistyce

Utrzymanie optymalnych temperatur produktów stanowi ogromne wyzwanie dla współczesnej logistyki. Producenci i dystrybutorzy stale poszukują skutecznych metod przechowywania żywności, leków, płodów rolnych, kosmetyków i innych towarów. W łańcuchach chłodniczych kluczową rolę odgrywają chłodnie składowe i mroźnie. Jak zatem zadbać o właściwe warunki przechowywania? Rozwiązaniem są systemy monitorowania temperatury i wilgotności dostępne na ubibot.pl.

Czytaj całość
Na co zwrócić uwagę, wybierając chłodnie myśliwskie?

Na co zwrócić uwagę, wybierając chłodnie myśliwskie?

Każdy myśliwy dobrze wie, że po zakończonym polowaniu nie ma czasu do stracenia i należy możliwie jak najszybciej zabezpieczyć zwierzynę. Wysoka temperatura, wilgoć i drobnoustroje powodują bowiem, że mięso szybko się psuje. Jak zachować jego walory organoleptyczne? W tym celu najlepiej użyć mobilnej chłodni myśliwskiej! Na co zwrócić uwagę przy jej zakupie? Oto kilka podpowiedzi.

Czytaj całość
Monitoring temperatury w szpitalach i placówkach medycznych

Monitoring temperatury w szpitalach i placówkach medycznych

Właściwy monitoring temperatury i wilgotności w szpitalach i placówkach medycznych jest niezbędny dla zapewnienia bezpieczeństwa pacjentów. W tym artykule omawiamy niezbędne standardy bezpieczeństwa, znaczenie monitoringu temperatury oraz sposoby właściwego monitorowania i spełniania odpowiednich wymagań. Dowiedz się więcej o systemach monitoringu.

Czytaj całość
Czym jest łańcuch chłodniczy?

Czym jest łańcuch chłodniczy?

Branża gastronomiczna i przemysł nie mogłyby funkcjonować bez odpowiednio zorganizowanych dostaw oraz zaplecza magazynowego. Jak zabezpieczyć produkty przed utratą właściwości odżywczych, smakowych, zapachowych lub leczniczych? W tym celu stworzono łańcuchy chłodnicze. Czym one są i na czym polegają? Odpowiadamy.

Czytaj całość
Jak długo można mrozić mięso?

Jak długo można mrozić mięso?

Mrożenie mięsa jest jedną z najstarszych, znanych ludziom technik magazynowania nietrwałych półproduktów. W procesie tym porcje i tusze są poddawane działaniu bardzo niskich temperatur poniżej 0°C. Pod wpływem zimna cząsteczki wody zmieniają stan skupienia z ciekłego na krystaliczny, co blokuje procesy gnilne. A jak długo mrozić mięso, by zachowało walory smakowe i odżywcze? Poszukajmy odpowiedzi.

Czytaj całość
Zadzwoń do nas