Blog

Na co zwrócić uwagę, wybierając chłodnie myśliwskie?

Na co zwrócić uwagę, wybierając chłodnie myśliwskie?

Każdy myśliwy dobrze wie, że po zakończonym polowaniu nie ma czasu do stracenia i należy możliwie jak najszybciej zabezpieczyć zwierzynę. Wysoka temperatura, wilgoć i drobnoustroje powodują bowiem, że mięso szybko się psuje. Jak zachować jego walory organoleptyczne? W tym celu najlepiej użyć mobilnej chłodni myśliwskiej! Na co zwrócić uwagę przy jej zakupie? Oto kilka podpowiedzi.

Czytaj całość
Czym jest łańcuch chłodniczy?

Czym jest łańcuch chłodniczy?

Branża gastronomiczna i przemysł nie mogłyby funkcjonować bez odpowiednio zorganizowanych dostaw oraz zaplecza magazynowego. Jak zabezpieczyć produkty przed utratą właściwości odżywczych, smakowych, zapachowych lub leczniczych? W tym celu stworzono łańcuchy chłodnicze. Czym one są i na czym polegają? Odpowiadamy.

Czytaj całość
Jak długo można mrozić mięso?

Jak długo można mrozić mięso?

Mrożenie mięsa jest jedną z najstarszych, znanych ludziom technik magazynowania nietrwałych półproduktów. W procesie tym porcje i tusze są poddawane działaniu bardzo niskich temperatur poniżej 0°C. Pod wpływem zimna cząsteczki wody zmieniają stan skupienia z ciekłego na krystaliczny, co blokuje procesy gnilne. A jak długo mrozić mięso, by zachowało walory smakowe i odżywcze? Poszukajmy odpowiedzi.

Czytaj całość
Gdzie w lodówce jest najzimniej?

Gdzie w lodówce jest najzimniej?

Lodówki, w których przechowujemy żywność i leki, mają specjalną budowę. Dzięki niej można utrzymać na poszczególnych półkach różne temperatury. Gdzie w lodówce jest najniższa temperatura i jak to sprawdzić? Jakie produkty należy przechowywać na najzimniejszej półce? Oto kilka praktycznych wskazówek.

Czytaj całość
Jaką wybrać aparaturę pomiarową do chłodni myśliwskiej?

Jaką wybrać aparaturę pomiarową do chłodni myśliwskiej?

Myślistwo jest sztuką łowiecką, która w Polsce od lat cieszy się niegasnącą popularnością. Po polowaniu członkowie związków i kół łowieckich muszą starannie zabezpieczyć zwierzynę. Co zrobić, by zachować najwyższą jakość mięsa? Niezastąpione okazują się chłodnie myśliwskie. Jaka aparatura pomiarowa powinna się w nich znaleźć?

Czytaj całość
Jaka temperatura powinna być w zamrażarce?

Jaka temperatura powinna być w zamrażarce?

Zamrażarka jest niewątpliwie jednym z najbardziej praktycznych wynalazków ludzkości. To właśnie dzięki niej możemy przechowywać półprodukty oraz artykuły spożywcze długo i bez ryzyka, że się zepsują. Mrożenie produktów ułatwia też ich transport i magazynowanie. Jaka powinna być temperatura w zamrażarce? Sprawdźmy.

Czytaj całość
Poprzednia1234
Zadzwoń do nas