Każdy myśliwy dobrze wie, że po zakończonym polowaniu nie ma czasu do stracenia i należy możliwie jak najszybciej zabezpieczyć zwierzynę. Wysoka temperatura, wilgoć i drobnoustroje powodują bowiem, że mięso szybko się psuje. Jak zachować jego walory organoleptyczne? W tym celu najlepiej użyć mobilnej chłodni myśliwskiej! Na co zwrócić uwagę przy jej zakupie? Oto kilka podpowiedzi.
Zewnętrzna chłodnia myśliwska – cena
Cena jest niewątpliwie jednym z głównych kryteriów wyboru urządzeń chłodniczych. Na rynku znajdziemy zarówno tanie chłodnie używane, jak i nowe, drogie modele, bogato wyposażone, objęte wieloletnią gwarancją producentów. Co właściwie składa się na cenę chłodni dla myśliwych? To między innymi:
- wielkość (pojemność) urządzenia,
- zastosowane technologie (sposób zasilania, możliwość kontrolowania i ustawiana temperatury, tempo chłodzenia, minimalny i maksymalny zakres temperatur, wciągarka, oświetlenie, możliwość zamykania chłodni na klucz itd.),
- rodzaj i jakość materiałów i izolacji.
Najtańsze, dostępne na polskim rynku modele używanych chłodni kontenerowych dla myśliwych kosztują około 10 000 zł - 15 000 zł. Za nowe, zaawansowane technologicznie urządzenia projektowane na zamówienie zapłacimy minimum 40 000 zł (*podana kwota jest wynikiem analizy aktualnych cen rynkowych).
Jakie wymiary powinna mieć chłodnia na zwierzynę?
Wybierając zewnętrzną chłodnię na dziczyznę, zwróćmy uwagę na jej wymiary. Oszacujmy, jakie mamy docelowe zapotrzebowanie, czyli ile zwierząt jednorazowo chcemy umieścić w komorze chłodzącej. W katalogach różnych firm bez trudu znajdziemy modele mniejsze 1500 l i większe, przystosowane do przechowywania co najmniej kilku sztuk zwierząt.
W myślistwie i łowiectwie popularne są chłodnie o wymiarach zewnętrznych:
- 1870 mm × 770 mm × 750 mm,
- 2790 mm × 900 mm × 900 mm,
- 2400 mm × 900 mm × 900 mm,
- 5600 mm × 2000 mm × 2990 mm,
- 2260 mm × 3000 mm × 2480 mm.
To oczywiście nie wszystkie dostępne w Polsce rozmiary chłodni na tusze. Jeśli więc szukamy urządzeń określonej wielkości, warto zgromadzić i porównać kilka ofert różnych producentów.
Aparatura pomiarowa w chłodni do dziczyzny
Jak już wspomnieliśmy, aparatura pomiarowo-kontrolna stanowi jeden z najważniejszych elementów wyposażenia chłodni na dziczyznę. Ceny urządzeń, wyposażonych w systemy ciągłego pomiaru i zapisu temperatury bywają jednak bardzo wysokie. Ciekawym, alternatywnym rozwiązaniem dla drogich czujników są bezprzewodowe rejestratory temperatury.
W mobilnych chłodniach myśliwskich przenośne urządzenia kontrolno-pomiarowe sprawdzają się doskonale. Można je dowolnie skonfigurować według indywidualnych potrzeb. Czujniki współpracują z oprogramowaniem, dostępnym na smartfonie. Dane w postaci zapisów temperaturowych przedstawiane są w czasie rzeczywistym, 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. W sytuacjach krytycznych, gdy temperatura w komorze chłodzenia wzrośnie lub zmaleje, system wysyła automatyczne alerty. Dzięki powiadomieniom myśliwi mogą szybko sprawdzić, czy chłodnia działa prawidłowo.
Pojemnik na ubitą zwierzynę przydatny w myśliwskiej chłodni
Na jakość każdego typu mięsa wpływa w dużej mierze sposób jego przechowywania i przenoszenia. Jak uchronić tuszę przed zanieczyszczeniem i kontaktem z glebą, pełną bakterii i grzybów? W tym celu myśliwi sięgają po specjalne wanny i kuwety na upolowaną zwierzynę. Można ich używać zarówno w terenie, jak i w urządzeniach chłodniczych. Co wyróżnia takie pojemniki?
- są wykonane z wysokiej jakości tworzyw sztucznych, które nie przepuszczają wilgoci i nie chłoną nieprzyjemnych zapachów (dodatkową ochronę przed mikrobami zapewnia specjalna, śliska warstwa antybakteryjna),
- mają prostokątny lub owalny kształt, więc bez problemu mieszczą się w bagażnikach i chłodniach,
- wokół rantu kuwety znajdują się pasy transportowe, za pomocą których można swobodnie i łatwo przesuwać ciężkie ładunki.
W chłodniach myśliwskich świetnie sprawdzi się również zamykana wanna – pojemnik do przewozu ubitej zwierzyny, wykonany z grubego PVC. Do zamykanej wanny, wyposażonej w przenośne wkłady chłodzące, warto włożyć bezprzewodową aparaturę pomiarową. Stała kontrola temperatury dziczyzny pozwala bowiem zachować wysoką jakość mięsa na etapie transportu.