Jak długo można mrozić mięso?

Jak długo można mrozić mięso?

Mrożenie mięsa jest jedną z najstarszych, znanych ludziom technik magazynowania nietrwałych półproduktów. W procesie tym porcje i tusze są poddawane działaniu bardzo niskich temperatur poniżej 0°C. Pod wpływem zimna cząsteczki wody zmieniają stan skupienia z ciekłego na krystaliczny, co blokuje procesy gnilne. A jak długo mrozić mięso, by zachowało walory smakowe i odżywcze? Poszukajmy odpowiedzi.

Ile może leżeć mięso w zamrażarce?

W wielkim błędzie jest ten, kto sądzi, że mrożonki się nie psują i można je spożywać w dowolnym momencie, pół roku czy rok po włożeniu do zamrażalnika. Każdy gatunek mięsa ma bowiem określony termin ważności. Na etykiecie produktów pakowanych powinna zaś znaleźć się szczegółowa informacja, jak długo i w jakiej temperaturze najlepiej je przechowywać.

 

Wskazówki, dotyczące maksymalnego terminu przechowywania mięsa, umieszczają również w instrukcjach producenci urządzeń chłodniczych. Jak długo można więc trzymać w zamrażalniku mrożone mięso – ile może leżeć starannie umyta i oczyszczona porcja? Produkty mięsne mrozimy maksymalnie 8 miesięcy. (Oczywiście, dopuszczalna długość procesu mrożenia ma też ścisły związek z gatunkiem mięsa. Najkrócej należy mrozić tusze drobiowe, podroby i mielonki). Do dłuższego magazynowania nadaje się porcjowane mięso wieprzowe, wołowe i dziczyzna.

Jak długo można mrozić mięso drobiowe?

Drób pozostaje jednym z najbardziej cenionych i uwielbianych w Polsce gatunków mięs. Wielu smakoszy nie wie jednak, ile można mrozić kurczaka, by jak najdłużej zachował swoje walory smakowe. Jak wynika z instrukcji producentów lodówek, w temperaturze -18°C drób utrzyma swoje właściwości i strukturę nawet przez 8 miesięcy.

 

Warunkiem zachowania świeżości mrożonego mięsa drobiowego jest stabilna temperatura. Jeśli na przykład dojdzie do chwilowych przerw w dostawie energii, w szufladach zrobi się cieplej i termin przydatności drobiu znacznie się skróci. Jeśli dojdzie do awarii systemu mrożenia, najlepiej wyjąć mięso i jak najszybciej je przetworzyć.

Jak długo można trzymać kaczkę w zamrażarce?

Wśród różnych gatunków mięs drobiowych kaczka zajmuje szczególne miejsce. To specjał, który chętnie stawiamy na świątecznym stole i kupujemy go nawet kilka tygodni przed uroczystością. Ile może leżeć zamrożone mięso w postaci tuszy z kaczki? Wstępnie sprawiona i pozbawiona wnętrzności zachowa doskonały smak nawet przez 3-4 miesiące. Kaczka w kawałkach, z kośćmi lub bez, zachowuje zaś świeżość nawet do 8 miesięcy w niskich temperaturach.

Ile mięso mielone może leżeć w zamrażarce?

Mięso mielone również ma w Polsce wielu zwolenników, którzy chętnie kupują na zapas jego większe ilości. Ile można mrozić mięso z kurczaka, wieprzowe lub wołowe? W domowym zamrażalniku taki półprodukt można przechowywać około 2 miesięcy, jeśli producent nie wskazuje innego terminu. Mięso podzielone na drobne kuleczki lub pakowane płasko w zamykanych, odpowietrzonych woreczkach, przeleży nawet 3-4 miesiące!

Jak długo można przechowywać mięso w zamrażarce? Praktyczne wskazówki

Mrożenie mięsa jest bez wątpienia jednym z najprostszych i najzdrowszych sposobów zachowania jego odżywczych właściwości. Warto też pamiętać o tym, że mamy duży wpływ na termin przydatności produktów, takich jak: steki, schabowe czy mrożony kurczak. Ile może leżeć zamrożone mięso?

 

W stabilnej, stałej temperaturze bliskiej -20°C zafoliowane i umyte mięsiwo utrzymuje smak, zapach i koloryt przez wiele miesięcy – nawet rok! Należy jednak regularnie, (najlepiej co tydzień), sprawdzać stan zapasów i na bieżąco je zużywać oraz uzupełniać. Jak długo można mrozić mięso z kurczaka lub wieprzowiny? Jeśli wyjmiemy je z tacki, pozbawimy absorbera i zapakujemy próżniowo, wydłużymy termin jego przydatności o kilka miesięcy. Regularnie sprawdzajmy też, czy urządzenie mrozi prawidłowo i utrzymuje odpowiednio niską temperaturę.

Mrożenie mięsa: jak sprawdzić temperaturę zamrażalnika?

Jeśli mamy w domu lub w firmie duże zapasy mięsa mrożonego, powinniśmy stale kontrolować stan techniczny lodówek z zamrażalnikami. Jak ustalić, czy temperatura mrożenia jest właściwa? Wystarczy włożyć do jednej z komór ręczny termometr lub czujnik temperatury, a następnie odczytać wskazania pomiarowe. Jeśli okaże się, że urządzenie nie zachowuje minimum -18°C, to znak, że czas skontaktować się z serwisantem.

Zadzwoń do nas