Gdzie w lodówce jest najzimniej?

Gdzie w lodówce jest najzimniej?

Lodówki, w których przechowujemy żywność i leki, mają specjalną budowę. Dzięki niej można utrzymać na poszczególnych półkach różne temperatury. Gdzie w lodówce jest najniższa temperatura i jak to sprawdzić? Jakie produkty należy przechowywać na najzimniejszej półce? Oto kilka praktycznych wskazówek.

Dlaczego na półkach lodówki są różne temperatury?

Człowiek już tysiące lat temu odkrył, że produkty spożywcze dłużej zachowują świeżość, gdy są poddawane działaniu niskich temperatur. Chłód hamuje bowiem procesy gnilne, utrudnia rozwój bakterii oraz grzybów. Produkty, takie jak mięso, warzywa, nabiał czy napoje, mają zaś zróżnicowany skład, co sprawia, że inaczej reagują na wszelkie zmiany temperatury.

 

Twórcy pierwszych lodówek, zasilanych energią elektryczną, zaczęli projektować urządzenia chłodnicze w taki sposób, by różnica temperatur na półkach górnych i dolnych wynosiła około 8°C-10°C. Dzięki takiemu rozwiązaniu można maksymalnie wydłużyć czas przydatności artykułów spożywczych, które nie są nadmiernie wychłodzone ani przegrzane.

Na której półce w lodówce jest najzimniej?

Wszystkie nowoczesne lodówki są do siebie podobne pod względem rozkładu temperatur na półkach. Urządzenia te muszą bowiem spełniać określone standardy HACCP, zanim zostaną dopuszczone do sprzedaży. Gdzie w lodówce jest najchłodniej? Warto wiedzieć o tym, że powinna to być najniższa półka. Jest ona zlokalizowana zwykle nad szufladą przeznaczoną na warzywa i owoce.

 

Na szklanej półce, znajdującej się ponad plastikową, najniżej położoną przegródką na cytrusy lub buraczki, panuje temperatura od 2°C do 3°C. W małych lub bardzo dużych lodówkach uzyskanie tak niskiej temperatury nie zawsze jest możliwe – na najniżej usytuowanych półkach występują więc temperatury dochodzące do 5°C.

Jakie produkty przechowywać na najzimniejszej półce w lodówce?

Wiele produktów, które goszczą w naszym menu, stanowią artykuły bardzo nietrwałe, podatne na ataki bakterii i grzybów. Jaką żywność należy trzymać w temperaturach bliskich 0°C? Są to na przykład:

  • surowe mięso,
  • ryby,
  • owoce morza,
  • wędliny.

W niewielkiej lodówce na najniższej półce warto też przechowywać nabiał, szybko psujące się świeże jogurty, masło naturalne i margarynę. Temperatura poniżej 4°C jest też idealna do magazynowania niektórych wyrobów garmażeryjnych oraz domowych potraw: zup, sosów, wypieków, słodkich deserów. Niska temperatura jest też odpowiednia dla wybranych leków w formie płynnej lub stałej.

Gdzie jest najzimniej w starszych modelach lodówek?

Jeszcze kilkanaście czy kilkadziesiąt lat temu w Polsce w wielu domach można było spotkać starsze modele lodówek, w których zamrażalnik znajdował się w górnej części komory. Istniały nawet lodówki z zamrażalnikiem pozbawionym drzwiczek – w takich otwartych komorach ciężko jednak było zachować odpowiednią temperaturę chłodzenia. Wiele produktów zamarzało na półkach i traciło swoje właściwości, w tym: kolor, smak, strukturę. W urządzeniach przestarzałych rozkład temperatur na półkach był specyficzny. Najzimniejsza pozostawała zwykle strefa, znajdująca się w sąsiedztwie zamrażalnika.

Lodówka – gdzie najzimniej i jak to sprawdzić?

Wszystkie modele lodówek domowych i przemysłowych są wyposażone w prostej konstrukcji regulator – dzięki niemu można szybko ustawić optymalną temperaturę wewnątrz komory. Jeśli urządzenie działa poprawnie, temperatury na górnych i dolnych półkach wyregulują się automatycznie. W instrukcji dołączonej przez producenta sprawdzimy, gdzie jest najzimniej i jak należy magazynować żywność oraz inne produkty.

 

Po uruchomieniu lodówki można też łatwo sprawdzić, czy urządzenie działa poprawnie i, czy faktycznie na półce dolnej osiągamy 2°C lub 3°C. Jak to zrobić? Wystarczy posłużyć się bezprzewodowym rejestratorem temperatury, termometrem cyfrowym bądź analogowym. Miernik umieszczamy na kilka minut w komorze, a następnie dokonujemy odczytu. Jeśli temperatura przekracza przyjęte normy, może to oznaczać, że:

  • urządzenie ma awarię,
  • nieprawidłowo wyregulowaliśmy lodówkę,
  • wewnątrz komory znajduje się zbyt wiele, ciasno ułożonych produktów.

Warto pamiętać też o tym, że do urządzeń chłodniczych nigdy nie wolno wkładać ciepłych lub niedostatecznie wystudzonych naczyń. To poważny błąd, który może nas kosztować zarówno utratą części magazynowanych produktów, jak i uszkodzeniem lodówki.

Zadzwoń do nas