Rejestratory temperatury WiFi mogą zastąpić ręczne kontrole temperatury w obiektach i tym samym zmniejszyć obciążenie pracowników w czasie korona wirusa.
Problem z zasobami ludzkimi z powodu COVID19
Ponieważ wiele pubów, restauracji i kawiarni będzie miało w najbliższym czasie braki kadrowe, rejestratory danych UbiBot mogą zastąpić ręczne kontrole temperatury i zmniejszyć obciążenie pozostałych pracowników.
Ze względu na ograniczenia związane z korona wirusem wiele obiektów publicznych, takich jak bary, restauracje i kawiarnie, ucierpi z powodu nieobecności personelu. Wiele z tych obiektów posiada wrażliwe na temperaturę towary, w tym żywność i napoje, w odniesieniu do których muszą być przeprowadzane regularne kontrole temperatury, zwykle rejestrowane ręcznie przez pracowników na dyżurze.
Przepisy określają, że żywność schłodzona musi być przechowywana w temperaturze 8°C lub niższej, a żywność zamrożona w temperaturze -18°C lub niższej. Nie będąc w stanie udowodnić należytej staranności w utrzymaniu towarów w odpowiedniej temperaturze, firmy mogą być zmuszone wyrzucić część zapasów, które można by uratować zapewniając dowód ich bezpiecznego przechowywania.
Rejestratory bezprzewodowe pozwalają na zdalną kontrolę temperatury
UbiBot oferuje wiele rejestratorów danych podłączanych do sieci WiFi, które mogą być wykorzystane do rozwiązania tego problemu. Urządzenia pomiarowe należące do serii WS1 i GS1 dokonują w regularnych odstępach czasu pomiarów temperatury i automatycznie rejestrują dane w chmurze IoT. Platforma UbiBot Cloud to zaawansowane i przyjazne dla użytkownika oprogramowanie, które pozwala na przeglądanie, analizę i raportowanie danych 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, online, z dowolnego miejsca na świecie.
Dla wszystkich firm cierpiących na braki kadrowe z powodu korona wirusa oznacza to, że mogą one nadal prowadzić bieżące rejestry temperatury dla wszelkich towarów wrażliwych na temperaturę, potencjalnie zapobiegając marnotrawstwu, a jednocześnie usuwając ciężar ręcznej kontroli temperatury z barków pozostałych pracowników.
Ponadto możesz samemu określić niestandardowe progi alarmowe i otrzymywać powiadomienia pocztą elektroniczną, jeśli Twoje zapasy żywności będą zagrożone. System UbiBot zawiadomi Cię jeżeli któraś lodówka lub chłodnia osiągnie niekorzystną temperaturę. Możesz wtedy przenieść żywność w inne miejsce, unikając serwowania niebezpiecznego jedzenia klientom. Ponieważ będziesz w stanie sprawnie zareagować na email i/lub powiadomienie w aplikacji na swoim smartfonie, to na czas zdążysz z działaniem korygującym (np. przenosząc jedzenie do zapasowej chłodni lub mroźni), unikając w ten sposób marnotrawstwa!
Urządzenia pomiarowe UbiBot
Produkty, które najlepiej sprawdzą się do takiego zastosowania to WS1, WS1-Pro i GS1. Wszystkie trzy łączą się z platformą IoT UbiBot Cloud przez WiFi (a GS1 również przez kabel LAN), mierzą temperaturę za pomocą wbudowanych czujników i opcjonalnej zewnętrznej sondy termistorowej DS18B20. Modele WS1-Pro i GS1 posiadają ekran LCD, który wyświetla na bieżąco temperaturę z czujników wbudowanych i sond zewnętrznych, a w aplikacji możesz zdalnie sprawdzić odczyty minimalne i maksymalne oraz wystąpienie stanu alarmowego. Model WS1 nie posiada ekranu, ale podobnie jak pozostałe rejestratory zaalarmuje Cię, jeśli temperatura przekroczy zadane wartości progowe. Dzięki bezprzewodowym czujnikom temperatury pracownicy będą szybko informowani o problemach z temperaturą i będą mieli czas na zorganizowanie działań naprawczych (np. przeniesienie towaru do alternatywnej chłodni lub innego pomieszczenia).
Nawet gdy już minie problem korona wirusa SARS2 i nieobecności pracowników związanych z COVID19, przyrządy UbiBot będą dalej doskonałym sposobem na zaoszczędzenie zasobów ludzkich, zastępując ręczne kontrole temperatury. Daj swojemu kierownikowi zmiany dostęp do UbiBot Cloud, przeszkol personel w zakresie reagowania na problemy związane z temperaturą i masz jeden problem z głowy.