Dziczyzna jest jednym z najbardziej luksusowych gatunków mięs. Cenimy ją za niepowtarzalny smak i zapach. O wartościach organoleptycznych decydują zaś w dużej mierze warunki, w jakich mięso jest przechowywane. Kluczową rolę w procesie magazynowania świeżych tusz odgrywa monitoring temperatury. Dlaczego warto wyposażyć chłodnie na zwierzynę w systemy monitorujące? Oto kilka najważniejszych powodów.
Stabilna temperatura w chłodni na dziczyznę
Stabilna temperatura w komorze chłodniczej jest jednym z najważniejszych czynników, które wpływają na jakość dziczyzny. Każda anomalia w postaci niekontrolowanych przeskoków z wyższej temperatury na temperaturę niższą (i odwrotnie, z niższej na wyższą) powoduje zmiany wilgotności w komorze chłodzenia. Nadmiernie przesuszone lub zbyt wilgotne powietrze bardzo negatywnie
- wpływa na strukturę mięsa, które:
- szybciej gnije i ma wycieki,
- traci sprężystość i intensywny kolor,
- nabiera nieprzyjemnego zapachu.
Nowoczesne systemy monitorujące pozwalają wyeliminować problem zmiennych temperatur w urządzeniach chłodniczych. Czujniki, zlokalizowane w różnych częściach komory, wysyłają na urządzenia mobilne dane na temat aktualnej temperatury wewnątrz chłodni. Odczyty dokonywane są 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, i przekazywane do systemu w czasie rzeczywistym. Taka dynamika przepływu informacji ułatwia podjęcie szybkiej reakcji w momencie wystąpienia jakichkolwiek nieprawidłowości.
Stały i zdalny wgląd w dane pomiarowe chłodni na zwierzynę
Dzięki zdalnemu systemowi rejestracji temperatury właściciele chłodni mobilnych i chłodni stacjonarnych mogą kontrolować stan techniczny urządzeń z każdego miejsca na świecie. To duże ułatwienie dla wszystkich, którzy często się przemieszczają. Wystarczy mieć smartfon, tablet lub komputer, by dokonać w aplikacji odczytu aktualnych temperatur za pośrednictwem technologii bezprzewodowych: WIFI, GPRS, 3G lub 4G.
Czujniki temperatury i wilgotności pracują nieprzerwanie, więc można przeglądać informacje na bieżąco. Systemy monitorujące mają też opcję automatycznego zapisu i archiwizacji danych. Dzięki takiemu rozwiązaniu łatwiej jest wykryć ewentualne problemy techniczne i przyczyny psucia się mięsa w chłodni do dziczyzny. Stały nadzór nad jakością procesu chłodzenia eliminuje ryzyko strat upolowanej zwierzyny!
Dokumentacja zgodna ze standardami HACCP
Każda chłodnia na tusze, pojazdy-chłodnie i przenośne kontenery chłodnicze, które stanowią element łańcuchów dostaw, podlegają kontroli sanitarnej. Podstawowym obowiązkiem, jakie ustawodawca nakłada na podmioty, zajmujące się transportem i obrotem mięsem, jest monitoring temperatur urządzeń chłodniczych. Jak podczas audytu udowodnić, że chłodnia działa poprawnie? W tym celu wystarczy wygenerować stosowne raporty z systemu monitorującego.
Automatyczny zapis danych pomiarowych w chmurze to rozwiązanie idealne dla tych, którzy nie chcą tracić czasu na ręczne uzupełnianie kart kontrolnych. Współczesne urządzenia do analizy temperatur chłodni umożliwiają odczyt nawet kilkudziesięciu tysięcy wyników pomiarowych w wybranym przedziale czasowym. Niezbędne dane można zapisać w różnych formatach i pobrać na dowolne urządzenie w wersji elektronicznej, gotowej do wydruku.
Ekonomiczne i łatwe w obsłudze systemy monitorujące
Czy opłaca się zakup inteligentnych systemów do monitorowania temperatury chłodni na dziczyznę? Cena czujników i oprogramowania nie jest obecnie wygórowana, więc na tego typu inwestycję może sobie pozwolić każdy posiadacz urządzeń chłodniczych na zwierzynę łowną. Najtańsze rejestratory temperatury to wydatek rzędu kilkuset złotych – oczywiście ostateczna kwota zależy od ilości i specyfiki sprzętu.
Bez wątpienia atutem systemów rejestrujących temperaturę w chłodniach jest też łatwość ich obsługi. Nie trzeba być bowiem informatykiem ani serwisantem z wieloletnim doświadczeniem zawodowym, by móc dokonać odczytu oraz analizy danych. W aplikacji widać aktualny poziom temperatury w komorze chłodniczej czy odchylenia od zadanych wartości. System daje też możliwość prostej konfiguracji różnych rodzajów czujników: miernika temperatury, wilgotności i dodatkowo oświetlenia.