Jaką wybrać aparaturę pomiarową do chłodni myśliwskiej?

Jaką wybrać aparaturę pomiarową do chłodni myśliwskiej?

Myślistwo jest sztuką łowiecką, która w Polsce od lat cieszy się niegasnącą popularnością. Po polowaniu członkowie związków i kół łowieckich muszą starannie zabezpieczyć zwierzynę. Co zrobić, by zachować najwyższą jakość mięsa? Niezastąpione okazują się chłodnie myśliwskie. Jaka aparatura pomiarowa powinna się w nich znaleźć?

Co to jest chłodnia myśliwska?

Chłodnie myśliwskie, jak wskazuje ich nazwa, służą jako magazyn na świeże tusze zwierzęce. To rodzaj komory chłodniczej, w której panuje kontrolowana atmosfera, optymalna wilgotność i temperatura powietrza. Czym różni się tego typu urządzenie od standardowej chłodziarki lub zamrażarki? Ma ono kilka charakterystycznych elementów, takich jak:

  • wolna przestrzeń zamiast systemu półek i przegród,
  • haki lub ruszty – umieszczone w górnej części chłodni,
  • gładka podłoga z rowkiem lub odpływem,
  • system wentylacji, umożliwiający stały wyciąg nieświeżego powietrza.

Jakie są rodzaje chłodni myśliwskich?

Istnieją różne rodzaje chłodni myśliwskich, na przykład: chłodnie stacjonarne lub mobilne, przenośne lub zainstalowane na stałe w budynkach. W warunkach polowych sprawdzają się niewielkie chłodnie kontenerowe. Można je zainstalować w pojazdach dostawczych bądź ustawić bezpośrednio na gruncie i podpiąć do agregatu.

 

Punkty skupu dziczyzny i zakłady przetwórcze wyposażone są w systemy pomieszczeń chłodniczych. Inne chłodnie myśliwskie przeznaczone są w nich do magazynowania tusz zwierzęcych, inne zaś do składowania mięsa sprawionego i przebadanego, przeznaczonego do sprzedaży.

Urządzenia kontrolno-pomiarowe w chłodni myśliwskiej

Przechowywanie świeżej dziczyzny nie jest łatwym zadaniem. Jak zachować wartość mięsa i uchronić je przed atakami pasożytów oraz namnażaniem się bakterii? Należy koniecznie zadbać o monitoring temperatury i wilgotności wewnątrz komory chłodzącej. Nowoczesne urządzenia chłodnicze są wyposażone w regulatory temperatury. Warto jednak dodatkowo sprawdzać poprawność ustawień termostatu za pomocą przenośnych mierników.

 

Do chłodni myśliwskich doskonale nadają się multi-rejestratory. To urządzenia łączące funkcje wilgotnościomierza i czujnika temperatury. Wystarczy umieścić je w jednym lub w kilku miejscach komory chłodniczej, by móc na bieżąco sprawdzać panujące w niej warunki. Czym się kierować przy wyborze urządzeń kontrolno-pomiarowych? Zwróćmy uwagę na to, czy:

  • spełniają standardy systemu HACCP,
  • mają ścianki zabezpieczone wodoodporną i światłoodporną obudową,
  • umożliwiają zdalną obsługę i automatyczny zapis danych pomiarowych.

Chłodnia myśliwska – cena a jakość

Producenci, oferujący chłodnie dla myśliwych, mają różne rozwiązania i projekty, w tym małe, tanie chłodnie, łatwe w obsłudze i mobilne. To patent, ceniony głównie przez wytrawnych łowców i organizatorów polowań zbiorowych, którym zależy na zachowaniu jakości mięsa. Jaką chłodnie kupić? Warto zwrócić uwagę na to, że w branży chłodniczej niska cena urządzenia nie zawsze idzie w parze z jego funkcjonalnością. Najtańsze, używane modele chłodni mają często przestarzałe, analogowe mierniki temperatury. Są one też wykonane z niskiej jakości tworzyw i zużywają bardzo dużo energii.

 

Nowe i profesjonalne chłodnie myśliwskie kosztują od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy złotych. To urządzenia energooszczędne, spełniające wszelkie, aktualne normy sanitarne. Standardowo mają one:

  • systemy zdalnego monitoringu temperatury oraz wilgotności,
  • opcję alertów w razie wystąpienia nieprawidłowości czy usterek,
  • zautomatyzowaną instalację wentylacji, umożliwiającą stałą wymianę powietrza i zachowanie optymalnych warunków wewnątrz komory chłodniczej.

Mroźnie a chłodnie kontenerowe dla myśliwych

W procesie magazynowania świeżego mięsa dzikich zwierząt bardzo ważną rolę odgrywają zarówno urządzenia chłodzące, jak i mroźnie. Pierwsze z nich przydają się bezpośrednio po polowaniu. Drugie są zaś niezastąpione na etapie magazynowania mięsa, przeznaczonego do sprzedaży. Czym różni się mroźnia od chłodni myśliwskiej? W chłodni zakres dopuszczalnych temperatur kształtuje się na poziomie od 0°C do 15°C. Mroźnia umożliwia przechowywanie mięsa w temperaturach od 0°C do - 30°C (i niższej, w zależności od modelu).

 

Co łączy chłodnie i mroźnie? Podstawowym warunkiem zachowania ich prawidłowej pracy są odpowiednio dobrane urządzenia pomiarowe. Dzięki wskazaniom czujników temperatury i wilgotności myśliwi oraz właściciele skupów utrzymują doskonałą jakość i wartość mięsa.

Zadzwoń do nas