Rejestr temperatur w lodówce – dlaczego jest potrzebny?

Rejestr temperatur w lodówce – dlaczego jest potrzebny?

Wiele branż korzysta z chłodni i lodówek do przechowywania najróżniejszych rzeczy. Jednak, aby te produkty faktycznie zachowywały swoje właściwości, temperatura w lodówkach powinna znajdować się na odpowiednim poziomie. Przydatny może okazać się rejestr temperatur.

 

Niestety lodówki, tak samo jak i każdy inny sprzęt, mają czasami tendencję do psucia się lub do zmieniania swoich ustawień, co może powodować wahania temperatur, a co za tym idzie, zniszczenie tego, co znajduje się w środku lodówki. Dlatego tak ważne jest to, aby posiadać odpowiedni rejestr temperatur, dzięki któremu zawsze będzie można mieć rękę na pulsie.

Dlaczego temperatura w lodówkach powinna być rejestrowana?

Jest wiele powodów, dla których temperatura w lodówkach powinna być rejestrowana. Przede wszystkim poszczególne produkty, które znajdują się w takich lodówkach, zachowują świeżość (a co za tym idzie, również zdatność do spożycia/użycia) tylko w określonych warunkach i nie mogą przebywać w innych warunkach dłużej niż jakiś czas. Mowa tutaj nie tylko o produktach spożywczych takich, jak jogurty, mrożonki czy masła, ale również o szczepionkach, lekach, a nawet niektórych kosmetykach. Można zatem wyobrazić sobie, jakie efekty uboczne użycia takich produktów mogłyby wystąpić, jeżeli produkty przechowywane w złych warunkach nie zostałyby wycofane z rynku.

Gdzie temperatura powinna być rejestrowana

W jakich biznesach lodówki powinny posiadać rejestr temperatur? Przede wszystkim takie rejestry temperatur powinny pojawić się w takich miejscach, jak sklepy spożywcze – zarówno te wielkopowierzchniowe, jak i te małe, lokalne. Lodówki z rejestratorami powinny znajdować się również w restauracjach – i tutaj ta sama sytuacja, jak ze sklepami. Niezależnie czy to duży lokal, czy zwykły food truck, każde z tych miejsc musi być odpowiednio przygotowane na pojawienie się kontroli z sanepidu.

 

Dodatkowo, temperatura w lodówkach powinna być rejestrowana również w takich miejscach, jak apteki, gdzie przechowywane są najróżniejsze leki i profesjonalne, kosmetyki apteczne, a także w szpitalach czy klinikach, gdzie oprócz leków przechowywane są szczepionki, krew pobrana od krwiodawców oraz inne produkty.

Czym rejestrować temperaturę w lodówkach?

Pytanie jednak brzmi, w jaki sposób powinna być rejestrowana temperatura w lodówkach? Za pomocą czego to się robi? Przede wszystkim można to zrobić za pomocą specjalnych urządzeń, które wysyłają powiadomienia SMS za każdym razem, gdy temperatura w lodówce przekroczy optymalną wartość. Takie systemy często stosowane są w lodówkach znajdujących się w szpitalach czy w aptekach. W sklepach spożywczych czy w restauracjach można używać termometru i kartki, na której byłyby rozpisane temperatury, jakie panowały w lodówce. Należy jednak pamiętać, aby temperaturę mierzyć w regularnych odstępach czasowych, aby można było zobaczyć szerszy obraz pracy lodówek.

Regulacje prawne przechowywania szczepionek

Warto wiedzieć, że istnieją specjalne regulacje prawne mówiące o tym, w jakich warunkach powinny być przetrzymywane szczepionki w lodówkach. Mówi o tym dokładnie rozporządzenie ministra z dnia 13 marca 2015 roku. Określa, jaki powinien być sprzęt, który bada temperaturę w lodówkach z lekami czy szczepionkami. A jaki to musi być sprzęt? Przede wszystkim powinien być kalibrowany w określonych odstępach czasowych, a także powinien posiadać specjalny system alarmowy, który ostrzega przed zmianami temperatury.

Zadzwoń do nas