Jaka temperatura gleby do siewu kukurydzy jest odpowiednia i czym ją sprawdzić?

Jaka temperatura gleby do siewu kukurydzy jest odpowiednia i czym ją sprawdzić?

Temperatura gleby znacząco wpływa na możliwość wzrostu kukurydzy. Gdy ziemia jest wychłodzona lub przemarznięta, ziarno nie może się rozwinąć, kiełkuje powoli i daje niezadowalający plon. Jaka powinna być optymalna temperatura podłoża podczas siewu kukurydzy? Jak sprawdzić, ile stopni Celsjusza ma gleba? Oto kilka wskazówek.

Kukurydza i jej główne odmiany

Kukurydza zwyczajna, zboże pochodzące z Ameryki Środkowej, dopiero w dwudziestym wieku na dobre zagościła w Polsce. To roślina jednoroczna, jednopienna, z charakterystycznymi, długimi liśćmi i kolbami, zawierającymi wiele skrobi i białka. Można z niej produkować kiszonki, kasze, mąkę, a nawet olej. Ziarno suszone kukurydzy amerykańskiej nadaje się też do produkcji jednej z najpopularniejszych, znanych ludziom przekąsek – popcornu.

 

Istnieją różne odmiany kukurydzy, a naukowcy wciąż tworzą jej nowe gatunki, odporne na choroby, przymrozki i grzyby. Główny podział kukurydzy obejmuje odmiany pastewne i jadalne. Najpopularniejsze z nich są:

  • kukurydza zwykła (Zea mays L.): ma gładkie ziarno koloru białego lub pomarańczowego, nie jest odporna na mróz,
  • kukurydza cukrowa (saccharata): ma ziarna o nieregularnym kształcie, chropowate, wyróżnia ją słodki smak,
  • kukurydza koński ząb (Zea mays var. Indentata): o płaskim ziarnie, idealna do produkcji pasz zwierzęcych.

Siew kukurydzy: temperatura gleby ma znaczenie!

Pochodząca z Ameryki kukurydza pierwotnie rosła w ciepłym klimacie podrównikowym i zwrotnikowym. Ziarna szybko kiełkowały w wysokiej temperaturze, która nigdy nie spadała poniżej 20°C. Współczesne odmiany kukurydzy zmodyfikowano w taki sposób, by proces kiełkowania mógł rozpocząć się w temperaturach poniżej 10°C. Temperatura, jak widać, ma niebagatelne znaczenie w uprawie tej rośliny. Siew należy starannie zaplanować i sprawdzić, czy podłoże nie jest przemarznięte.

Czym zmierzyć temperaturę gleby pod kukurydzę?

Kilkadziesiąt lat wstecz doświadczeni farmerzy i plantatorzy rzadko stosowali narzędzia pomiarowe do analizy ciepłoty gleby pod siew kukurydzy. Bazowano na obserwacji własnej i sprawdzano dotykiem, czy ziemia jest już odpowiednio nagrzana. W dzisiejszych czasach te prymitywne metody odeszły w niepamięć. Na dużych, wielohektarowych działkach wykorzystywana jest nowoczesna aparatura kontrolno-pomiarowa. To między innymi:

  • termometry glebowe z funkcją zapisu gromadzonych danych,
  • EC metry, mierzące wartość temperatury, wilgotności i przewodności elektrycznej podłoża.

Termometry glebowe (analogowe i cyfrowe) wyposażone są w czułą sondę, która w czasie rzeczywistym wskazuje, ile stopni Celsjusza ma ziemia w danym punkcie. Proste i szybkie badanie pozwala plantatorom podjąć decyzję, czy czas już ruszać w pole i rozpocząć siew, czy lepiej się wstrzymać i poczekać, aż gleba będzie cieplejsza. Najnowocześniejsze, zaawansowane urządzenia pomiarowe pracują w trybie zdalnym. Dzięki temu hodowca może kontrolować temperaturę i inne parametry podłoża za pomocą urządzenia mobilnego. Możliwość kontroli zdalnej pozwala gospodarzom oszczędzić cenny czas i uniknąć błędów na etapie planowania siewów.

Siew kukurydzy – na jaką głębokość wrzucać ziarna?

Każdy plantator kukurydzy dobrze wie, że wielkość i jakość zbiorów zależą zarówno od temperatury gleby, jak i od głębokości umieszczania ziaren. Ile centymetrów od powierzchni powinny być wrzucone? Odległość zależy od odmiany kukurydzy i od specyfiki podłoża – im bardziej jest ono zagęszczone i gliniaste, tym wyżej powinny znajdować się ziarna. Najczęściej głębokość dołków pod ziarna kukurydzy wynosi 5 cm dla podłoża zbitego i około 7 cm dla podłoża piaszczystego, lekkiego i przepuszczalnego.

 

Pomiar temperatury gleby pod kukurydzę ma ścisły związek z głębokością umieszczania ziaren. Sondę należy bowiem umieścić na głębokości planowanego siewu. Jeśli na przykład zamierzamy siać kukurydzę na głębokości 5 cm, pomiar również musi być na 5 cm. Badanie najlepiej wykonać wczesnym rankiem, gdy słońce nie zdąży jeszcze rozgrzać ziemi. W celu potwierdzenia prawidłowości pomiaru test temperatury gleby trzeba powtórzyć w różnych częściach pola – zarówno tych zacienionych, jak i odsłoniętych.

Zadzwoń do nas