Optymalna temperatura przechowywania truskawek

Optymalna temperatura przechowywania truskawek

Truskawki to owoce miękkie, przez co są bardziej narażone na niekorzystny wpływ czynników zewnętrznych. Ważne są więc warunki, w jakim są przechowywane owoce, co dotyczy zarówno etapu po zbiorach, jak już też w domu, po ich zakupie. Przechowywanie truskawek w chłodni odbywa się w kontrolowanych warunkach. Jeżeli jednak chodzi o temperaturę przechowywania truskawek w domu, to trzeba sprawdzić, jaka jest jej wartość w lodówce. Zdalne monitorowanie temperatury w chłodniach i lodówkach zapewniają systemy takie jak UbiBot.

Przechowywanie truskawek w chłodni

W chłodni umieszczamy tylko takie owoce, które spełniają kilka kryteriów. Nie mogą być one uszkodzone i powinny być w odpowiedniej fazie dojrzałości. Co więcej, kluczowe jest ich szybkie schłodzenie. Truskawki wykazują się bardzo duża podatnością na proces gnicia. Ma to związek z wydzielaniem przez nie dużej ilości ciepła i ich intensywnym oddychaniem. Optymalna temperatura przechowywania truskawek jest dopasowywana zawsze do planowanej formy sprzedaży. Jednocześnie jednak trzeba wiedzieć, że osiągnięcie pożądanej temperatury nie może trwać dłużej niż 1 godzinę. Już opóźnienie schładzania o 2 godziny obniża wartość handlową truskawek o 20%. Jeżeli opóźnienie trwa 8 godzin wartość ta obniża się nawet do 70%.


Po zerwanie truskawki umieszczamy w zacienionym miejscu. Szybkie schładzanie odbywa się z wykorzystaniem suchego lodu. Trzeba jednak to robić w sposób kontrolowany, ponieważ może niekorzystnie wpłynąć na smak owoców. Jeżeli są one przeznaczone na lokalny rynek, to schładza się je do 10°C. W przypadku przeznaczenia na dalszy rynek temperatura przechowywania truskawek wynosi 1°C. Duże znaczenie mają ponadto warunki transportu, podczas którego należy zachować tzw. ciąg chłodniczy.

Jak wydłużyć trwałość truskawek?

Przechowywanie truskawek w chłodni we właściwych warunkach odgrywa kluczową rolę dla ich trwałości, smaku i wartości odżywczych. Są jednak czynniki, które wpływają na wydłużenie trwałości owoców i dotyczą one już etapu zbioru.

 

Na plantacjach truskawek należy różnicować temperaturę. W dzień niech będzie cieplej niż w nocy. O trwałości owoców decydują ponadto pierwiastki, które decydują o zawartości suchej masy i strukturze ścian komórkowych. Dlatego tak ważne jest nawożenie potasem, wapniem i azotem. Chcąc wydłużyć trwałość pozbiorczą, truskawki zbieramy wraz z szypułkami. Nie wystawiamy też owoców na słońce, a przechowujemy w zacienionym miejscu. Jeżeli chodzi o schładzanie truskawek po zbiorach, to unikamy temperatury wyższej niż 10°C. W przeciwnym razie może dojść do skroplenia pary wodnej na owocach, a to zwiększa ryzyko rozwoju grzyba.

Wybieramy truskawki. Na co zwrócić uwagę?

O trwałości i smaku decyduje w dużym stopniu wygląd truskawek. Trzeba jednak pamiętać, że czasem piękne owoce zostały poddane procesom, które pozbawiły ich wartości odżywczych. Dlatego sprawdzamy też pochodzenie truskawek. Owoce powinny być jędrne, z szypułką dobrze trzymającą się truskawki, bez oznak gnicia, grzyba i uszkodzeń mechanicznych. Nie wszyscy mają świadomość, że zerwane truskawki już nie dojrzeją. Tak więc unikamy owoców zielonych i białych. Widoczne na nich żółte plamy powodują, że truskawki są kwaśne.

 

Jeżeli zależy nam na słodszych owocach, to warto jest wybrać truskawki średniej wielkości, zazwyczaj są słodsze w smaku niż te większe.

W jakiej temperaturze przechowywać truskawki?

Temperatura przechowywanie truskawek w domowych warunkach ma bardzo duże znaczenie dla ich trwałości. Trzeba jednak wiedzieć, że nawet w warunkach chłodniczych możemy je przechowywać maksymalnie 2 dni. Optymalna temperatura przechowywania truskawek wynosi 2°-3°C. To oznacza, że jedynym dobrym dla nich miejscem w naszych domach jest lodówka. Zanim jednak do niej trafią, trzeba je przebrać, pozbywając się tych uszkodzonych, zgniłych i spleśniałych. Umieszczamy je w przewiewnym pojemniku. Co ważne, nigdy truskawek wcześniej nie myjemy, a dopiero bezpośrednio przed ich spożyciem. Woda sprzyja szybszemu procesowi psucia. W temperaturze pokojowej truskawki mogą być przechowywane tylko kilka godzin.

 

Przechowywanie truskawek w chłodni, a potem w lodówce wydłuży ich trwałość. Trzeba jednak mieć świadomość, że wiele owoców poddawane jest procesom technologicznym, które stanowią zagrożenie dla owoców. Przyczyniają się one do strat cennych wartości odżywczych, jakie są w nich zawarte. Dlatego nie tylko warunki ich przechowywania, ale też pochodzenie powinno się uwzględnić przy zakupie.

Zadzwoń do nas