Przechowywanie kapusty

Przechowywanie kapusty

Kapusta jest warzywem będącym cennym źródłem witamin i minerałów. W kuchni polskiej jest często używana. Doskonale sprawdza się do dań mięsnych, ale również typowo warzywnych. Aby jednak kapusta nie straciła swoich wartości odżywczych i walorów smakowych, musi być przechowywana w odpowiednich warunkach. Dotyczy to zarówno etapu po zbiorach, jak też już po zakupie. Jak przechowywać główki kapusty, aby nawet po dłuższym czasie smakowały dobrze i zawierały tak samo dużo witaminy C?

Jak przechowywać kapustę?

Przechowywanie kapusty białej odbywa się w odpowiednich warunkach, tylko wtedy możemy mieć pewność, że zachowa przez długi czas swoją świeżość. Warzywo musi być stosunkowo dobrze rozwinięte i już dojrzałe, nie może być na nim widocznych uszkodzeń i oznak choroby. Do przechowywania kapusty białej nadaje się wiele miejsc, jednak muszą one spełniać określone warunki. Najlepszą dla niej temperaturą jest temperatura 0 do +3ºC. Raczej jednak dążymy, aby była ona bliższa +1. Przy temperaturze +3 istnieje już ryzyko wystąpienia procesów gnilnych. Zwracamy ponadto uwagę na wilgotność powietrza, która nie może być wyższa niż 90%.

 

Pomieszczenie, w którym przechowywana jest kapusta, powinno być regularnie wietrzone, najlepiej przynajmniej raz w miesiącu. Zastanawiając się, jak przechowywać główki kapusty, trzeba uwzględnić pojemniki, w którym je umieścimy. Odpowiednie będą kartony i pudełka. Co ważne, główki należy układać w jednej warstwie i nie mogą się ze sobą dotykać, zachowujemy więc odstęp. Jeżeli jednak decydujemy się na przechowywanie na półkach, dobrze jest każdą główkę kapusty owinąć papierem. Skuteczną praktyką jest też zachowanie dłuższych łodyg. Wtedy kapustę umieszczamy w skrzynce wypełnionej piaskiem i wbijamy w niego łodygę.

Jak przechowywać kapustę białą w chłodni?

Przechowywanie kapusty w chłodni skutkuje wydłużeniem jej trwałości oraz zachowaniem dobrego smaku. Ważne jest jednak, aby przechowywanie kapusty białej odbywało się we właściwej temperaturze. Optymalną wartością jest 0°C. Nie bez znaczenia jest ponadto wilgotność względna powietrza, która powinna mieścić się w wartościach 90-95%. Kapustę umieszczamy w skrzyniopaletach. Następnie rozmieszczamy je w taki sposób, aby możliwa była swobodna cyrkulacja powietrza, dlatego konieczne jest zachowanie odstępu.

 

Przechowywanie kapusty w główkach w warunkach chłodniczych odbywa się w chłodniach z kontrolowaną atmosferą. Wymaga to zastosowania specjalnych czujników i systemów zarządzania i monitorowania temperatury i wilgotności powietrza. Wykorzystuje się przy tym standardowy skład gazowy atmosfery, a więc 5% CO2 i 2,5% O2. Jeżeli zostanie zachowana ta zasada, to kapusta w takich warunkach przetrwa nawet do 8 miesięcy.

 

Chłodnie z kontrolowaną atmosferą przyczyniają się do zdecydowanego wydłużenia trwałości kapusty. Przez dłuższy czas nie tylko wygląda dobrze, ale zachowuje swoją świeżość i walory smakowe. Co więcej, takie przechowywanie kapusty białej przekłada się na wolniejsze tempo obniżania zawartości chlorofilu w jej liściach. Bardzo często do zdalnej kontroli temperatury w chłodni stosowane są rejestratory temperatury wifi.

Przechowywanie kapusty w domu

Już na etapie zakupu kapusty warto jest zwrócić uwagę na to, jak wygląda i w jakim jest stanie. To właśnie od tego zależy, jak długo jeszcze będzie mogła być przechowywana w domowych warunkach. Wybieramy więc późniejsze odmiany kapusty, ponieważ nie tylko są łatwiejsze w obróbce, ale też dłużej zachowują swoją świeżość. Sprawdzamy, czy warzywo nie ma wad i uszkodzeń mechanicznych. Najlepsze będą główki kapusty z liśćmi dobrze przylegającymi do siebie.

 

Do przechowywania kapustę trzeba właściwie przygotować. Usuwamy górne i ewentualnie uszkodzone liście, a także wycinamy łodygę. Następnie owijamy warzywo szczelnie folią spożywczą, tworząc ok. 2 warstw. Ważne jest, aby owinąć kapustę szczelnie, dzięki czemu unikniemy przedostania się wilgoci do środka. Kapustę możemy w taki sposób przechowywać w lodówce, najlepiej na górnej półce, w temperaturze nie wyższej niż 2°C. Czas, przez jaki zachowa swoją świeżość, to nawet 6-12 miesięcy.

 

Przechowywanie kapusty może też odbywać się w zamrażarce. To opcja dla tych, którzy planują ją wykorzystać w zdecydowanie późniejszym czasie. Zaleca się wtedy kapustę oczyścić i posiekać. Zalewamy ją też wrzątkiem, dzięki czemu zachowa swój smak i kolor. Umieszczamy kapustę w szczelnych woreczkach i wkładamy do zamrażarki.
Ponadto możemy pozostawić kapustę w temperaturze pokojowej. W takich warunkach zachowa swoją świeżość do ok. 4 miesięcy. Wykorzystujemy do tego folię spożywczą i drewniane pudełka.

 

Podczas przechowywania kapusty warto jest kontrolować jej stan i szybko reagować na pojawienie się procesów gnicia. Optymalną dla niej temperaturą jest -1°C - + 2°C. W chłodniach przechowywana jest coraz częściej w kontrolowanej atmosferze. Jeżeli chodzi o warunki domowe, to możemy kapustę umieścić w lodówce, zamrażarce lub drewnianej skrzynce.

Zadzwoń do nas